Automaatio mahdollistaa kasvun

Asiakastarinat

Nopea, helppokäyttöinen, luotettava, kustannustehokas. Sellainen on infektiotautien molekulaariseen diagnostiikkaan erikoistuneen Abacus Diagnostica Oy:n kehittämä virustesti. Räjähdysmäisesti kasvaneeseen koronatestauksen tarpeeseen Abacus vastaa Kaptaksen toteuttamalla automaatiolla.

Vuonna 2004 perustettu Abacus Diagnostica on Turun yliopiston spin-off-yritys. Yhtiö on erikoistunut infektiotautien DNA- ja RNA-testeihin. Abacuksen kaupallistama GenomEra® CDX -testijärjestelmä koostuu kertakäyttöisistä testilastuista, analysaattorista sekä testitulokset tulkitsevasta ohjelmistosta.

– Onpa kyseessä suolisto-, hengitystie- tai ihoinfektion oireista kärsivä potilas, jokaisella pitäisi olla mahdollisuus saada luotettavat testitulokset nopeasti. Oikea ja nopea diagnoosi on edellytys oikealle hoidolle ja tartuntaketjun katkaisemiselle. Viivästys voi johtaa inhimilliseen tragediaan – tai kuten koronankin tapauksessa olemme nähneet, myös ennen näkemättömiin taloudellisiin menetyksiin, Abacuksen toimitusjohtaja Erno Sundberg kiteyttää yhtiön mission.

”Jotta tuotannon tehokkuutta pystytään parantamaan ja kapasiteettia lisäämään, automaatio nähtiin oikeana ratkaisuna”

Sundbergin mukaan vuosi 2020 ja koronapandemia ”käänsi diagnostiikka-alan päälaelleen”. Abacus oli ketterä ja reagoi nopeasti. Pari viikkoa pandemian puhkeamisen jälkeen yhtiöllä oli näpeissään jo kaksi koronatestin versiota. Viime vuoden maaliskuun lopulla yhtiö tiedotti toimittaneensa asiakkailleen Suomessa ja ulkomailla ensimmäiset SARS-CoV-2 -koronaviruksen tunnistavat testit.

Tuotanto kymmenkertaistui

Euroopan laajuisen myyntiluvan eli CE-merkinnän Abacuksen testi sai viime vuoden heinäkuussa. Suomessa yli puolet keskussairaaloiden laboratorioista käyttää Abacuksen testijärjestelmää. Yksittäisistä vientimaista merkittävin on Saksa. Etäisin vientikohde on nyt Hong Kong.

Erno Sundbergin mukaan Abacuksen testien tuotantomäärä on vuodessa hyvinkin kymmenkertaistunut. Kasvu jatkuu, vaikka massatestausjärjestelmien saatavuus ei ole enää ongelma.

– Sen sijaan nimenomaan Abacuksen kaltaisista nopeasti tuloksen antavista teistä kysyntää on yhä merkittävästi tarjontaa enemmän. Eikä nopeusvaade rajoitu ainoastaan koronavirukseen, vaan kaikenlaisten infektioiden entistä nopeampaan diagnostiikkaan.

Lisää automaatiota

Asiakastarpeiden ja kysynnän kasvua Abacus lähti ratkomaan tuotannon investoinneilla. Yhtiön puhdastilatuotannon neliöt tuplataan. Rakentaminen käynnistyy kuluvan vuoden maaliskuussa. Tilaa tarvitaan Kaptaksen parhaillaan rakentamalle automatisoiduille tuotantolinjalle.

– Tähän saakka tuotanto on tehty erillisillä laitteilla, osittain myös manuaalisilla työvaiheilla. Jotta tuotannon tehokkuutta pystytään parantamaan ja kapasiteettia lisäämään, automaatio nähtiin oikeana ratkaisuna, Sundberg kertoo.

Automaation tarpeissa Abacukselle oli luontevaa kääntyä Kaptaksen Turun-yksikön puoleen.

– Tunnettu, luotettava paikallinen toimija, jonka kanssa olimme jo erinäisissä verkostoissa tulleet tutuiksi. Oivallista on myös se, että Turun kokeneet ja osaavat ihmiset pystyivät tuomaan automaatioratkaisuun asiakaslähtöistä ajattelua – lisäarvoa, jota emme lähtökohtaisesti itse osanneet edes kysyä. Plussaa on ollut myös ripeä toimitusaika. 

Kilpailtua ja kansainvälistä

Abacuksen kaltaiselle bioalan yritykselle Turun seutu on oivallinen kotipesä. Bioala työllistää alueelle suoraan noin 4 000 ihmistä.

– Abacuksenkaan tapauksessa automaation hyödyntäminen ei vie työpaikkoja, päinvastoin. Vuosi sitten huhtikuussa yhtiössä oli 10 työntekijää. Nyt palkkalistoilla on lähemmäs 30 henkilöä. Kuluvan vuoden rekrytointeja jatketaan, Sundberg kertoo.

Startupille merkityksellistä osaamisen kriittistä massaa vahvistavat myös Turun yliopiston ja Åbo Akademin noin tuhat bioalan tutkijaa. Seudulla toimii lukuisia lääke- ja diagnostiikka-alan yhtiöitä, suurimpina vetureina Orion ja Bayer. Diagnostiikan kärkiyhtiöitä ovat PerkinElmer / Wallac sekä Radiometer.

– Lääke- ja diagnostiikka-ala on haastava, kansainvälinen ja kilpailtu. Kehitystyössä aikajänteet ovat äärettömän pitkiä. Matkalla kaupalliseen kannattavuuteen on tehtävä paljon investointeja.