Pizzasuikaleiden markkinajohtaja valitsi Kaptas-automaation

Pizzasuikaleiden markkinajohtaja valitsi Kaptas-automaation

Asiakastarinat

Karelian Lihajaloste Oy on pizzasuikaleiden tukkumyynnin markkinajohtaja Suomessa. Ylämyllyn tuotantolaitos tuottaa vuosittain noin 1,3 miljoonaa kiloa pizzasuikaleita. Suikaleiden pakkausprosessi automatisoitiin keväällä 2018. Automaation ansiosta tuotantoon tarvittava työaika lyheni viidestä päivästä kolmeen.

Tuotannon kustannustehokkuus on yksi keskeisimmistä automaation hyödyistä, hyötyjä on muitakin.

– Kyse on myös hygieniasta sekä työergonomiasta, Karelian Lihajalosteen toimitusjohtaja Sami Puustinen kertoo.

Elintarviketuotannossa prosessia ohjaavat tiukat laatu- ja hygieniavaatimukset. Automaatio mahdollistaa aukottoman hygienian. Työnergonomiaa ajatellen Kaptaksen toteuttama automaatioratkaisu on huikea parannus entiseen. Aiemmin pizzasuikaleiden pakkauslinjalla työskennellyt henkilö pakkasi käsin 2,5 kilon pakkaukset erilliseen 12,5 kilon kuljetuslaatikkoon. Kuljetuslaatikot pakattiin lavalle päällekkäin seitsemään kerrokseen.

– Ylimmäisten laatikoiden nosteleminen oli aikamoinen rasitus. Olkapäät ja selkä olivat kovalla rasituksella, kun päivässä pakattavaa on 10 000 kiloa.

Nyt kuljetuslaatikoiden täyttäminen ja täysien laatikoiden lavaaminen tapahtuu automaattisesti. Täydet lavat siirretään trukilla kylmiöön odottamaan päivittäisiä kuljetuksia tukkuihin ympäri Suomen.

Työnergonomiaa ajatellen Kaptaksen toteuttama automaatioratkaisu on huikea parannus entiseen

Video – Case Karelian Lihajaloste Oy

Suomalaisten mieleen

Karelian Lihajaloste on vuonna 1990 perustettu perheyhtiö. Työntekijöitä on parikymmentä, sesonkihuippuina kymmenkunta enemmän. Tukkumyyntiin menevä pizzasuikale on 80-prosenttisesti yhtiön päätuote. Valtaosa tuotannosta myydään Pohjois-Karjalan ulkopuolelle. Toukokuussa päätyvällä tilikaudella yhtiön liikevaihto kohoaa ensimmäistä kertaa hieman yli kuuden miljoonan euron.

– Tehtaanmyymälän osuus liikevaihdosta on kymmenisen prosenttia. Suoraan kuluttajamyyntiin toimitamme joitakin tuotteita vain oman maakunnan S-marketteihin ja Prismaan. Raaka-aineen hankimme pääosin Suomesta. Possu on ykkönen, nauta ja broileri ovat aika tasoissa. Osittaiseen tuontiinkin on turvauduttava, sillä esimerkiksi pizzasuikaleeseen tarvittavaa broileria ei Suomesta ole riittävästi saatavissa.

Kaikki tuotteet ja myymälämyynti yhteen laskien Karelian Lihajaloste tuottaa vuodessa noin 2,2 miljoonaa kiloa lihavalmisteita. Siitä noin 1,3 miljoonan kilon piikkipaikka pizzasuikaleiden tuottajana on pohjoiskarjalaiselle yritykselle melkoinen saavutus.

– Kun lasketaan, että yhteen pizzaan suikaleita käytetään noin 100 grammaa, niin suomalaiset syövät meidän suikaleillamme täytettyjä pizzoja vuodessa 13 miljoonaa kappaletta.

Katastrofista kukoistukseen

Sami Puustinen otti yhtiön toimitusjohtajavastuun vuonna 2007. Vuotta aiemmin tehdas oli palanut maan tasalle. Yhtiön nyt jo eläkkeelle siirtynyt perustaja Martti Puustinen harkitsi vakavasti yritystoiminnan lopettamista.

– Toisin kävi, rakensimme uuden tehtaan ja samalla suunnittelimme koko tuotannon lay-outin uusiksi. Tuotantokatkos kesti 11 kuukautta. Harva uskoi, että saisimme otettua markkinaosuutemme takaisin. No – puolessa vuodessa niin tapahtui. Laatu, toimitusvarmuus ja tapamme toimia olivat vakuuttaneet asiakaskuntamme.

Jatkuva kehittäminen, tuotannon tehostaminen ja kasvun tavoite pitävät toimitusjohtaja Sami Puustisen virkeänä. Parin viime vuoden aikana yhtiö on investoinut tuotantoon noin 1,5 miljoonaa euroa. Nyt toteutettu automaatioinvestointi oli noin 800 000 euroa.

Seuraavaksi pohdinnassa on automaation laajentaminen niin, että myös pizzasuikalelaatikoiden siirto kylmiöön tapahtuisi automaattisesti, Puustinen suunnittelee luottaen siihen, että pizza säilyy suomalaisten suosikkiherkkuna jatkossakin.