”Automaatio pärjäämisen edellytys globaaleilla markkinoilla”

Asiakastarinat

Yhteneväinen ajattelutapa Kaptaksen kanssa tuottaa lisäarvoa asiakkaillemme

Joensuulaisen alihankkijan ja sopimusvalmistajan Valukumpu Oy:n yhteistyö Kaptaksen kanssa on monimuotoista suunnitteluyhteistyöstä valmistukseen ja huollon tukeen saakka. Tuorein yhteistyö liittyy lääketeollisuuteen, joka on kummallekin yhtiölle vahvistuva asiakasryhmä.

Kaptakselta konenäkö ja pakkauslinja

– Meidän automaattimme valmistaa tuotteen, Kaptakselta hankittu pakkauslinja pakkaa ja tarkastaa kappaleet konenäöllä. Tuotteet voidaan toimittaa ilman välikäsiä suoraan loppuasiakkaalle, Valukummun Joensuun-tehtaanjohtaja Mika Käyhkö kertoo.

Valukummulla on reilut 200 asiakasta eri teollisuuden aloilta – muun muassa ABB, Abloy, Ido, Kone, Nokia, Oras sekä kasvava lääketeollisuus. Yhtiö on erikoistunut tarkkuusruiskuvaluun, meistoon sekä pintakäsittelyyn. Täysautomaattikokoonpanoa Valukumpu tarjoaa sekä sopimusvalmistajana että alihankkijana.

Laaja teknologiavalikoima, erityisen vahva osaaminen muovin ja metallin yhdistämisestä, oma työkalusuunnittelu ja valmistus, suunnitteluyhteistyö asiakkaan kanssa, laaja pintakäsittelyjen valikoima, liitinten valmistus-tekniikka sekä kontrolloidut tilat lääketeollisuuden laitteiden sopimusvalmistukseen muodostavat vahvan palvelukokonaisuuden. Sinettinä päällä on ISO 13485 sertifiointi, jota ilman lääkepuolen markkinoilta olisi mahdoton saada jalansijaa.

– Kyse on kustannustehokkuudesta. Automaatiotason ansiosta kilpailuun pystytään vastaamaan vähemmillä käsipareilla. Asialla on valtavasti merkitystä, sillä monet asiakkaamme toimivat jokaisella mantereella. Toisin sanoen tarjouspyynnöt lähtevät yhtälailla kiinalaisille ja amerikkalaisille kuin meillekin; olemme koko ajan keskellä globaalia kilpailua.

Käyhkön mukaan menestyminen edellyttää asiakkaan ongelmien ja toimintatapojen kokonaisvaltaista ymmärrystä. Yksi komponentti ei ratkaise mitään, huomioida ja ymmärtää pitää paljon laajempi prosessi. Tarvitaan sitä paljon puhuttua osaamista.

– Valukummun ja Kaptaksen ammattilaisilla on samankaltainen osaamistausta ja ajattelutapa. Tiedämme, mitä kumpikin tarvitsee voidaksemme tuottaa tehokkuutta ja lisäarvoa asiakkaalle. Käytännön arjessa tämä tarkoittaa monenlaista yhteistyötä; Kaptas on prepannut meitä toisinaan suunnittelussa, valmistanut meille automatiikkaa ja tukenut meitä myös huollollisissa asioissa

Valukumpu on perustettu vuonna 1979. Tuotantotilat sijaitsevat Joensuussa ja Outokummussa. Tuotannossa on tällä hetkellä lähes 5 000 erilaista komponenttia ja kokoonpantua tuotetta sekä yli 800 liitintä. Valukumpu työllistään yhteensä 140 ammattilaista. Vuodesta 2011 Valukumpu on ollut osa kansainvälistä sähkökomponenttien järjestelmätoimittajaa Ouneva Groupia.