Valaisinteollisuuden alihankkijalle automaatio on tuloksenteon elinehto

Valaisinteollisuuden alihankkijalle automaatio on tuloksenteon elinehto

Asiakastarinat

Sopimusvalmistaja EKOY taklasi tuotantokustannuksia panostamalla voimakkaasti automaatioon.

Valaisinmarkkinat ovat murroksessa; maailma siirtyy led-tekniikkaan. Sopimusvalmistaja Eino Korhonen Oy:lle murros merkitsee sitä, että yhä pienemmin tuotantokustannuksin pitää kyetä valmistamaan entistä enemmän uuden teknologian virranottolaitteita. Automaatio on ratkaisu ja Kaptas Oy sen toteuttaja.

Porvoolainen perheyhtiö Eino Korhonen Oy pärjää kilpailussa Kiinan kotimarkkinoilla. Se on kova saavutus ja näyttö siitä, että kymmenisen vuotta sitten valittu strategia oli viisas.

Olimme tienristeyksessä. Viesti asiakkaalta oli, että tuotteen hintaa äärimmäisen kilpailuilla markkinoilla pitää pystyä painamaan merkittävästi alas, toimitusjohtaja Rami Korhonen taustoittaa.

Tuotantokustannuksia taklattiin kahdesta suunnasta. EKOY ryhtyi panostamaan voimakkaasti tuotannon automaatioon Porvoossa. Manuaalista kokoopanoa varten Viroon perustettiin tytäryhtiö EKOY Elektroonika.

Se oli pakon edessä tehty liike ja onnistunut sellainen, toimitusjohtaja toteaa.

Viron tytäryhtiössä työskentelee nyt 120 ihmistä. Porvoossa töitä tekee kaikkiaan reilut 40 henkilöä. Tytäryhtiön perustaminen Viroon saati voimakas panostus automaatioon on Eino Korhosenkin tapauksessa oivallinen esimerkki siitä, että panostukset kustannustehokkuuteen eivät vie työtä, vaan tuovat sitä lisää.

Parasta aikaa Porvooseen rakennetaan 1 100 neliön tehdaslaajennusta. Laajennuksen avajaisia päästänee viettämään alkuvuodesta – se on samalla yrityksen 40-vuotisjuhlavuoden avaus. Laajennus ja tuoreet panostukset automaatioon tähtäävät siihen, että pystymme vastaamaan kasvavaan kysyntään ja olemaan eturivissä valaisinmarkkinoiden murroksessa.

Eino Korhonen Oy:n suurin yksittäinen asiakas on Lival Groupiin kuuluva Nordic Aluminium Oy. Porvoon tehtaan laajennus ja kesän kynnyksellä 2017 käyttöön otetut uuden automaatiolinjat mahdollistavat tuotantokapasiteetin tarvittavat lisäykset sekä Euroopan johtavalle kosketinkiskovalmistaja Nordicille että myös muille kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaille.

Kaptas toimitti kaksi automaattilinjaa

Kaptas toimitti meille kesän kynnyksellä automaattilinjat sekä vaiheenvalintakiekon että lukituskammen valmistukseen. Myöhemmin syksyllä he toimittavat meille hitsaustarkastusautomaatin. Automaatiolla tuotanto tehostuu merkittävästi. Kun aiemmin pystyimme valmistamaan 20 000 adapteria vuorokaudessa ja kolmessa vuorossa, nyt yllämme samaan kahdessa vuorossa.

Rohkeus ja kyky investoida ovat asioita, joita sopimusvalmistajayrityksessä joudutaan puntaroimaan kaiken aikaa. Viime vuonna Eino Korhonen Oy:n liikevaihto oli noin 13 miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden alkupuolisko enteilee kasvua reiluun 14 miljoonaan euroon.

Näillä liikevaihdoilla 4-5 miljoonan euron investoinnit ovat isoja satsauksia – ei vain automaatioon, vaan konekantaan ja nyt myös tehdaslaajennukseen. Omaan toimintaan sijoittaminen on ollut meille tuloksellista.

Yhteistyö Kaptaksen kanssa käynnistyi reilut kolme vuotta sitten. Toimitusjohtaja Korhonen ei kursaile kehuessaan yhteistyötä, joka vuosien ja onnistumisten kautta on vain lujittunut. Kyse on osaamisesta, asiakkaan liiketoiminnan ymmärtämisestä ja aidosta yhteistyökumppanuudesta, jolle Rami Korhonen panee paljon painoa.

Investoinnit automaatioon ovat isoja satsauksia, joissa yhteistyökumppanimme luotettavuus läpi projektin on kaiken lähtökohta. Kumppanuus tarkoittaa meille sitä, että koemme Kaptaksen meidän etujemme valvojaksi. Jatkoa yhteistyölle on luvassa, uutta pohdittavaa tuotantojohtajan tyynyn alle jo lähetin!

Aiemmin pystyimme valmistamaan 20 000 adapteria vuorokaudessa ja kolmessa vuorossa, nyt yllämme samaan kahdessa vuorossa