Pylväs kantaa mukanaan paljon tietoa

Asiakastarinat

Kun saman asian tekee automaatiolla, saadaan paljon lisää tehokkuutta. Kaipaamamme automaation ratkaisu löytyi sujuvasti paikallisin voimin

Iivari Mononen -konserniin kuuluva Scanpole Oy toimittaa sähkö-, tele- ja valaisinpylväitä ympäri maailmaa. Vuodessa tuotetaan noin 100 000 pylvästä. Jokaisessa niissä on kolme erillistä metallikylttiä, jotka kertovat pylvään yksilöidyt tiedot. Metallilaattoja valmistaa kahden tuotantoyksikön automatisoitu kaiverruskone – Kaptaksen suunnittelema ja valmistama.

Iivari Mononen -konserni yhdenmukaisti brändiään vuoden 2015 alussa, kun se niputti pylväsliiketoimintaan liittyvän puunhankinnan, pylväiden valmistuksen ja myynnin Scanpole-nimen alle. SFS 2662, DIN 48350, BS 1990, NF C 67, ANSI, EN 14229 – siinä muutama Scanpolen käyttämä yleinen standardi. Kulloisenkin markkina-alueen tai asiakkaan yksilöllisen standardin lisäksi pylvääseen dokumentoidaan paljon muutakin tärkeätä tietoa.

– Jokainen pylväs yksilöidään – minkä kokoinen se on, milloin se on valmistettu, asennettu ja huollettu. Merkintöjen perusteella pylvään kuntoa voidaan seurata. Mikäli yllättäviä ongelmia ilmenee, merkintöjen avulla pääsemme sujuvasti jäljittämään sen, missä pylväs on tehty ja millaisen prosessin se on läpikäynyt, konsernin tekninen johtaja Pekka Tahvanainen kertoo.

Merkinnät pylväissä ovat olleet ennenkin, mutta aiempi valmistusmenetelmä epäkeskopuristimella kävi vanhanaikaiseksi.

– Kyse oli kustannustehokkuudesta. Kun saman asian tekee automaatiolla, saadaan paljon lisää tehokkuutta. Kaptas valikoitui yhteistyökumppaniksemme oman talon ammattilaisen kautta. Hyvä niin – sieltä se kaipaamamme automaation ratkaisu löytyi sujuvasti paikallisin voimin.

Koko Iivari Mononen -konsernin liikevaihto on noin 58 miljoonaa euroa. Työntekijöitä konsernissa on 130.  Scanpole kuuluu Euroopan johtaviin pylväsvalmistajiin. Yhtiön markkina-alueena on koko maailma, tärkeimpinä vientialueina Lähi-Itä, Pohjois-Afrikka ja Länsi-Eurooppa.

Orgaaninen kasvu on ollut haasteellista, kun perinteisesti tärkeillä markkina-alueilla Pohjois-Afrikassa on sodittu ja tuhottu. Sen sijaan konserni on kasvanut yritysostoin. Kuluvan vuoden alussa Scanpole Oy:n tytäryhtiö Scanpole Ltd osti englantilaisen pylväsyrityksen Burt Boulton & Haywoodin.