Kaptas Oy on tehnyt Ruotsiin kaksi merkittävää vientikauppaa – automaation markkinoilla vahva kysyntä jatkuu

2.2.2017 - Ajankohtaista

Kauppojen yhteissumma lähes 1,5 miljoonaa euroa

Teollisuuden teknologian ja prosessien kehittämiseen erikoistunut Kaptas Oy on tehnyt Ruotsiin kaksi merkittävää vientikauppaa. Yhtiö, joka suunnittelee ja tuottaa ruiskuvalutuotteita medtech-aloille on tilannut automatisoidun linjan ruiskuille, joissa on integroitu ruiskunkärjen irrotusjärjestelmä (Luer-Jack). Kaptaksen valttina kaupanteossa oli yhtiön skaalautuvan tuotannon konsepti ja volyymituotteen tiukan jaksoajan mahdollistaminen. Kaptaksen kauppa toiselle ruotsalaiselle lääketeollisuusyritykselle eteni tammikuun puolivälissä jo asennusvaiheeseen. Kyseessä on tuotantolinja, jolla automatisoidaan kuulolaitteen osienkiinnitys maalauslinjan jigiin.

Yhdellä kädellä käytettävä Luer-Jack vähentää käytettyjen ruiskujen käsittelyyn liittyvää merkittävää terveysriskiä sekä pienentää lääketieteellisen toimenpiteen altistusriskiä steriilejä pistoksia annettaessa. Käytettyjä neuloja ei enää poisteta muoviruiskusta käsin vaan painamalla nappia. Tämän mekanismin avulla ongelmajätteeksi luokiteltujen neulojen ja muovisten ruiskuosien erottelu ja kierrätys on helppoa ja turvallista.

Niin ikään muun muassa lääkealan tuotteiden ruiskuvaluun, kokoonpanoon ja pintakäsittelyyn erikoistunut toinen ruotsalainen kauppakumppani on tähän saakka hoitanut manuaalisesti pienten mittatarkkojen muoviosien kappaleenkiinnityksen maalausta varten. Kaptaksen ratkaisussa käsityö korvataan tehokkaalla ja konenäöllä varmistetulla automaattilinjalla. Tuotteen nopea vaihtoaika linjalla on kriittinen tekijä. Ruotsalaisyhtiö valmistaa komponentteja kansainvälisille markkinoille miljoonia kappaleita vuodessa

Klusterin voimaa

Kummassakin Ruotsiin tehdyssä kaupassa Kaptaksen ydinosaaminen – joustava ja skaalautuva tuotannon konsepti – nousi ratkaisevan tärkeäksi. Kaptaksen tuotantojohtaja Kari Sinkkonen muistuttaa, että vientikauppojen yksi keskeinen vauhdittaja on maakunnallinen lääketeollisuuden osaamisklusteri.

Esimerkiksi lääkeruiskun neulanpoistajaan ja tuotannon automaatiotarpeisiin yhteys syntyi vahvan pohjoiskarjalaisen klusterin kautta. Yhteistyöverkostossa pystytään hyödyntämään alan yritysten huippuosaamista niin, että kokonaisuus on asiakkaiden silmissä paljon enemmän kuin osiensa summa, Sinkkonen sanoo.

”Ote pidettävä omissa käsissä”

Kaptaksen toimitusjohtaja Pertti Tykkyläinen luonnehtii yhteistyötä ruotsalaisasiakkaiden kanssa sujuvaksi ja luontevaksi. Nopea reagointi ja joustavuus ruotsalaisdelegaation tutustumiskäynnin järjestymiseen teki sekin asiakkaaseen hyvän vaikutuksen.

Suomalaisilla on sellaista osaamista, jota tarvitaan Ruotsin markkinoilla. Ehkä hienoinen yllätys meille kuitenkin oli se viesti, että tulevaisuuteen tähtäävän automaation huippuosaajia on Ruotsista perin hankala löytää. Meille uutinen on tietysti mieluisa; jatkuvan kehittämisen näkökulma ja kansainvälistyminen ajavat Kaptaksen tekemistä eteenpäin, Tykkyläinen muistuttaa.

Vuosikymmeniä sitten kriittisin äänenpainoin epäiltiin automaation vievän ihmisiltä leivän pöydästä. Todellisuudessa on käynyt päinvastoin. Toimitusjohtajan vahva näkemys on, että automaation etenemistä maailmassa ei mikään pidättele.

Automaatio on mahdollistanut kustannustehokkuuden, synnyttänyt kilpailuetua ja vapauttanut ihmistyötä mielekkäämpiin tehtäviin. Automaation mahdollisuudet kehittyvät ripeästi. Muutoksessa ote on viisaampaa pitää omissa käsissä, kuin antautua toisten vietäväksi.

Lisätiedot:

Kaptas Oy
Pertti Tykkyläinen
toimitusjohtaja
040 726 7630
pertti.tykkylainen@kaptas.fi

Kaptas Oy
Kari Sinkkonen
Tuotantojohtaja
040 569 5198
kari.sinkkonen@kaptas.fi

Kaptas Oy on teollisuuden teknologian ja prosessien kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys. Kaptaksen kehittämä tuotannon konsepti ja oivaltavat teknologiaratkaisut konkretisoituvat asiakkaille kilpailutekijänä, kustannustehokkuutena ja laatuna. Yhtiön asiakaskuntaa ovat lääketeollisuus, muovi ja metalli sekä elintarvikeala. Kaptas työllistää 26 alan ammattilaista, liikevaihto on noin 4 miljoonaa euroa. www.kaptas.fi